Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç duyulması halinde bunu elektrik enerjisi olarak veren enerji depolama aracıdır.
Çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme ile birlikte ana amacı araç motorunu çalıştırmaktır. Temel olarak akü nedir sorusu, elektrik devresiyle tepkimeye giren kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü olarak geleneksel olarak cevaplanabilir. Ancak günümüzde otomotiv teknolojinin ilerlemesiyle beraber imal edilen yeni nesil aküler, aynı zamanda elektrik enerjisinin kimyasal enerji olarak depolamakta ve ihtiyaç halinde kullanılabilme görevini de yerine getirmektedir. Yeni nesil üst teknolojiye sahip aküler ile geleneksel bakım gerektiren ve şarj-deşarj değişimlerinde yaşanan deformasyonların önüne geçilmiştir. Yeni ürünlerde aynı zamanda AGM teknolojisi ve start-stop işlemleri ile daha yüksek performans elde edilebilmektedir.
Akülerin çalışma prensipleri ve süreci, birbirini tetikleyen kademeleri kapsar. Başlangıç, aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma sırası izlenir. Bu konu, bir nevi akü nedir tanımıyla özdeşleşmektedir. Motorun çalışma etkinliğinden sonra, alternatör tarafından araca elektrik verilir. SLI tipli, yani kurşun-asitli aküler, amper cinsinden ölçülen yüksek bir patlama akımını serbest bırakmak ve daha sonra hızlı bir şekilde şarj etmek için tasarlanmıştır. Bunlar sadece marş görevini yerine getirmekle kalmaz, elektrik enerjisinin kimyasal olarak depolanması ve gerektiğinde tekrar kullanılması ve benzeri birçok işlevi yerine getirir. Tüm bu işlevlerin yanında aküler, aracın elektrik gereksinimleri şarj sisteminden gelen arzı aştığında, gereken ekstra gücü sağlar.
Mevut koşullarda neredeyse tüm motorlu araçlar için akü kullanılmaktadır ve üretiminde kullanılan ana maddeler kurşun ile sülfürik asitten oluştuğundan dolayı kurşun-asitli aküler olarak da adlandırılır. Motorlu araçlarda kullanılan tüm aküler, akü nedir sorusuna verdiğimiz cevabı kapsayan standart çalışma prensibine sahiptir. Kullanım alanlarına göre belirlenen aküler; otomotiv aküler, stasyoner aküler, traksiyoner aküler olarak gruplara ayrılır. Metal cinsine göre ise kurşun-asitli, demir-nikel, nikel-kadmiyum ve gümüş-çinko aküler mevcuttur. Bu aküler, aralarında kullanım verimliliği ve performans olarak değişiklik gösterir. Günümüzde en sık tercih edilen akü türü kurşun-asitli akülerdir. Kurşun-asitli aküler de kendi bünyesinde kuru ve sulu olarak alt kategorilere sahiptir.
Lastik
Vinç
Nakliye
Konteyner
Akü